понедељак, 16. март 2015.

Kako izbeci povrede prilikom vezbanja

Povrede u teretani će vas udaljiti od treninga i mogu ostaviti trajne posledice. Predstavljamo vam nekoliko načina da ih izbegnete.
Povrede pri vežbanju najčešće nastaju zbog pogrešnog treniranja, neopreznosti i neadekvatne opreme.

Trake za trčanje, na primer, uzrok su najvećeg broja povreda, a odmah iza njih su povrede nastale zbog slobodnih tegova. Najčešće dolazi do uganuća - otprilike 46 procenata povreda koje se dogode u teretani čine upravo uganuća.
Entoni Jang, novinar uglednih portala AskMen i Men's Fitness, poklanja vam nekoliko saveta.
NAĐITE PARTNERA
Žao nam je, momci, ali oko ovog nema pregovora. Ne verujete? Pogledajte na sajtu YouTube kompilaciju videa "Padovi u teretani".
Svaki put kad radite benč, neka u pripravnosti bude neko ko vam može pomoći.
OSTANITE FOKUSIRANI
Dok radite kardio vežbe na trakama za trčanje, mislite da vam ne treba koncentracija. Varate se!
Ako previše gledate sa strane, može vam se dogoditi da se sapletete i padnete. Uvek se koncentrišite na ono što radite i pazite na svaki korak.
PRONAĐITE SOPSTVENI PROSTOR
Kada se nalazite u teretani, neki od vaših postupaka mogu ometati ostale. Pronađite mesto gde će te odložiti svoj peškir i bocu sa vodom. Izbegavajte sprave koje su već zauzete.
Bilo kakvo stvaranje gužve može dovesti do povrede.
BUDITE KOLEGIJALNI
U skladu s prethodnim savetom, obratite pažnju na to da nikada ne prilazite ostalim vežbačima preblizu. Pored toga što je to nepristojno, može biti i opasno - ne samo što oni mogu povrediti vas već vrlo lako vi možete postati taj koji je nekome naneo povredu.
Poštujte pravila teretane, jer će ona na kraju i vama biti potrebna.
PRAVILNO SE ZAGREJTE
Pre svakog benč presa, uradite nekoliko vežbi zagevanja i par minuta laganog trčanja. Dobar strečing podiže motivaciju i priprema mišiće za napor.
DOBRA SELEKCIJA
Budite kreativni! Nije dovoljno pažljivo se odnositi prema delu tela koji je pretrpeo povredu, nego je neophodno i da obratite pažnju na grupe mišića koje ga okružuju.
Ako, na primer, povredite rame, izbegavajte vežbe dizanja iza vrata, benč pres i vežbe visokog intenziteta. Ako imate bol u donjem delu leđa, ne radite mrtvo dizanje i leđne čučnjeve.
Postići ćete odlične rezultate bez puno bola.

Нема коментара:

Постави коментар