среда, 25. март 2015.

Hejeva dijeta: Smršajte lako na zdrav način

Dijetu je izumeo lekar koji tvrdi da je i sam sebe izlečio upravo ovakvim režimom ishrane

Ova dijeta je dobila ime po hirurgu Viljemu Hauardu Heju, koji je promenio sopstvenu ishranu kako bi se izlečio, budući da je imao velikih problema sa srcem, krvnim pritiskom i bubrezima. Bio je potreban niz godina i mnogobrojna istraživanja da utvrdi tačan režim ishrane, koji je izlečio i samog autora sada planetarno poznate dijete.

Svoju konačnu verziju dijete, Hej je predstavio je svetu 1911. godine i proveo ostatak života promovišući je.
OSNOVNA PRAVILA DIJETE
Za jedan obrok možete da konzumirate sve iz jedne od grupa koncentrisane hrane (proteinska ili skrobna) i plus iz neutralne grupe. Prilično jednostavna pravila, zar ne? Razmak između obroka treba da bude 4 do 5 sati.

PROTEINSKA GRUPA
  • Mesa, živinsko meso, ribe, jaja i mlečne proizvode, koji uključuju mleko, sir i jogurt. Mleko ne bi trebalo da se kombinuje sa mesom, a trebalo bi da se kombinuje sa voćem.
  • Mahunarke koje uključuju sočivo, pinto pasulj, običan pasulj, soju, proso i lima pasulj.
  • Voće koje uključuje jabuke, kajsije, jagode, trešnje, ribizle, ogrozd, grejpfrut, grožđe, kivi, limun, limetu, mango, nektarine, pomarandže, grejfrut, šljive, ananas, breskve, maline, jagode i mandarine. Lubenice su u ovoj kategoriji ali treba da se jedu zasebno.
  • Pića koja su dozvoljena su crveno i belo vino i jabukovača.

NEUTRALNA GRUPA
  • Sve povrće osim onog u skrobnoj kategoriji.
  • Sve vrste oraha sem kikirikija.
  • Masti, koje uključuju puter, žumanca i maslinovo ulje.
SKROBNA GRUPA
  • Žitarice, hleb i pirinač i proizvode napravljene od brašna i od integralnog brašna pšenice, kukuruza, ovsa i ječma.
  • Skrobno povrće kao što je krompir, sladak krompir, bundeve i artičoke.
  • Slatko voće kao što je suvo grožđe, smokve, stono grožđe i zrele banane. Izuzetno zrelo voće nije dozvoljeno zbog visoke koncentracije šećera.
Hej je napravio plan ishrane za lečenje zdravstvenih problema koji su povezani sa gojaznošću. Tvrdio je da promena načina ishrane korisnija od lekova u lečenju bolest srčanih i bubrežnih bolesti.
U savremenom društvu Hejeva dijeta se koristi u širokoj praksi za skidanje kilograma i koriste je zastupnici alternativne medicine. Zastupnici prirodnog lečenja smatraju da ovaj plan ishrane suzbija artritis, probleme sa varenjem i nadimanje. Ova dijeta se predlaže i ljudima koji pate od astme i alergija kao i kandide i hipoglikemije.
Hejev plan ishrane je bio preteča dijeta koje su se pojavile u kasnom dvadesetom veku kao što su: Stivensova, Tvigsova, Kensingtonska i Beverli Hils dijeta.
BITNE NAPOMENE
Dijeta ne predviđa količinu i učestalost porcija, što je jako bitan faktor u gubljenju kilograma. Takođe se mora istaći da može doći do gubitka značajnih minerala i vitamina ako se grupe hrane ograniče na jedan obrok dnevno.
Ishrana voćem i povrćem će pomoći pri oslobađanju od zatvora, ali mora se uzeti u obzir da se ne sme uzdati isključivo u Hejevu dijetu za lečenje srčanih oboljenja, artritisa, alergija i astme.

Нема коментара:

Постави коментар