четвртак, 12. март 2015.

5 saveta za visoke vežbače

Natprosečno visoki muškarci često se susreću sa poteškoćama pri vežbanju. Evo kako da svaku vežbu prilagodite svojoj građi.


Kada ultimativna legenda Arnold Švarceneger govori o vežbanju onda ga svi slušaju.
Odakle da krenemo sa pričom šta ga je učinilo tako dominantnim? Mnogi veruju - njegova visina. On je jedini Mr. Olympia koji je viši od 183 centimetra, što je daleko iznad visine Lija Henija, mladog današnjeg šampiona koji je visok svega 156 cm.
Bodibilding se, pre svega, smatra sportom nižih ljudi. Mišićne kontrakcije su lakše i brže kod nižih takmičara, što im pomaže kod većih težina i imaju manji rizik od povreda.
Ukoliko ste nešto viši od proseka, pogledajte, kako da budete efikasniji u teretani.
MRTVO DIZANjE ZA MASU
Ako imate kraće noge i duge ruke, vi ste prirodni talenat za vežbe mrtvog dizanja.
Kada vremenom dodate značajnije težine, bićete na odličnom putu da povećate masu. Radite 3 serije sa po 5 ponavljanja, plus pauze. Posle svake serije povećajte vreme za odmor.
NE ZABORAVITE PRESING
Ne postoji ništa bolje od pune amplitude pokreta. Međutim, presing može biti težak visokim vežbačima jer će vam telo biti u nezgodnom položaju, a veliki pritisak će biti na ramenima.
Rešenje: prilagodite težinu. Ako želite da dižete velike težine, izaberite druge vežbe, poput onih koje se izvode pomoću sajle ili lanaca.
IZBEGAVAJTE BENČ PRES NA RAVNOJ KLUPI
Ako imate duge ruke, izbegavajte ovakav benč pres, jer to će" ubiti" vaša ramena.
Zamenite ga slobodnim tegovima ili pređite na benč na kosoj klupi.
VEŽBE NOGU - MORATE DA IH VOLITE
Vaše duge noge nisu prokletstvo, već možete da ih iskorisite u svoju korist. Ti atributi su odlični za vežbe nožne ekstenzije (prednja loža), šo će povećati aktivnost mišića, kao i ukupan rezultat.
ZGIBOVI UMESTO LAT MAŠINE
Visokim vežbačima je teško ostvariv pun opseg pokreta na lat mašini. Zato su zgibovi savršeni za povećanje mase i snage vaših leđa. Za visoke momke ne postoji ništa bolje ako hoćete da povećate masu bicepsa i podlaktice. Počnite sa 20 zgibova (ako možete) pa sve do 80 i držite se ove rutine makar četiri nedelje.

Нема коментара:

Постави коментар