среда, 22. април 2015.

Veza između benč presa i sklekova

Jedno od najčešće postavljenih pitanja u svetu fitensa je, da li sklekovi pogađaju iste mišiće kao i benč pres i u čemu je razlika između ove dve vežbe? Pročitajte tekst kako biste otrkili kako biste otkrili po čemu se ove vežbe razlikuju, a po čemu dopunjuju.

Kao prvo da, i benč pres i sklekovi razvijaju snagu i dodaju mišićnu masu vašim grudnim mišićima, tricepsima i ramenima. Međutim, postoje i neke razlike kod ovih vežbi.

I ako i sklek i benč pres zahtevaju "napetost" celog tela, sklekovi mnogo više uključuju mišiće vašeg jezgra (trbušnjake) nego benč pres. Kod benč presa snaga za izbacivanje većeg opterećenja više dolazi iz nogu, odnosno kada se snažno odprete nogama o pod, ta energija se prenosi preko jezgra do gornjih dela leđa i tako vam pomaže da podignete veće kilaže.

Stabilnost trupa, koju zahtevaju sklekovi je malo drugačija, ona tera telo da ostane u pravoj liniji od stopala pa do glave. Sklekovima ćete više razviti snagu trbušnjaka samo ti što ćete sprečiti da vam kukovi "padaju".

Još jedna razlika je u tome što su sklekovi mnogo prirodniji pokret, bar što se vaših ramena tiče. Lopatice su slobodnije u odnosu na benč pres gde su povučene što više jedna drugoj, što jeste dobra osnova ukoliko želite da probijete plato na benč presu.

SAVRŠENO UKLAPANJE
Ali, nemojte da zaboravite da se ove dve vežbe savršeno uklapaju. Ukoliko već sad možete da uradite dosta sklekova, benč pres ne bi trebalo da vam bude problem. Važi i obrnuto ukoliko radite grudi u teretani, nakon benč presa, serija sklekova može mnogo da vam pomogne.

Нема коментара:

Постави коментар