Mnogi su nam se obratili sa pitanjima vezanim
za hrono dijetu i iskustvima sa istom. Takođe, tražili su
jednostavan, lako razumljiv prikaz dijete i njenog sprovođenja.
Tim Dijeta.Net-a ne bi bio to što jeste da celu
dijetu nije sveo na najmanju moguću meru i, naravno, testirao
na dobrovoljcu u periodu od 21 dan. Priča o uspešnosti/neuspešnosti
ove dijete je u drugom delu teksta - jer za početak, počnimo
sa malo teorije:
Ko je "izmislio" hrono dijetu
Francuz A Delabos je još davne 1986. godine
postavio osnove hrononutricije a njen razvoj teče do današnjih
dana. A šta je to dr Delabos otkrio? Pa, jednostavno, da nije
svaka hrana za svaki deo dana - jedna vrsta namirnica je primerena
za doručak a druge za ručak i večeru... Naravno, i užina ima
svoj posebni "tajming". Zvuči interesantno... Sledeća
zamisao i obećanje istraživača koji su poboljšavali i razvijali
ideju dobrog nam doktora Delabosa je da dijetalci na hrono
dijeti ne samo da treba brzo da izgube težinu već i da NIKADA
ne osećaju glad! I kao šlag na torti - kao da sve gorespomenuto
nije dovoljno - hrononutricionisti obećavaju i dobrobiti ove
dijete koje nisu male: generalno popravljanje zdravstvenog
stanja, preoblikovanje tela pa čak i nestanak celulita (ukoliko
ga imate)!
Hrono dijeta - praktična primena
Ukoliko ste ljubitelj moderne kuhinje, imate
malo znanja o namirnicama - veoma lako ćete usvojiti (možda
i zavoleti) ovaj novi način ishrane. Osnovno pravilo koje
treba da odmah upamtite je: ugljeni hidrati i proteini se,
osim kada je doručak u pitanju, ne jedu u istom obroku! A
evo i ostalih informacija šta treba da radite na Hrono dijeti:
Za doručak: Jedite životinjske masti
i integralne žitarice (integralni hleb, pirinač i sl.) Prema
Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti
i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat,
masni obrok uz hleb, puter, jaja, šunku, kobasice i sireve.
Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom
dana. Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo
razgrađuju.
Za ručak: Jedite uglavnom proteine (životinjske
ili druge), i neko povrće, najbolje lako pareno i/ili u obliku
sveže salate. Dva puta nedeljno možete za ručak jesti i namirnice
koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Ali, nikako proteine
i ugljene hidrate u istom obroku!
Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti:
masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade
- nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim
glikemičkim indeksom.
Večera: Ovo je najlakši obrok u toku
dana koji uključuje ribu, posno meso i nešto zelenog povrća.
Ili, ako ste i dalje siti od ostalih obroka, samo je preskočite!
Izbegavajte ugljene hidrate uveče - sporo se vare i imaju
tendenciju da se pretvaraju u masnoće.
Dakle u osnovi, doručkujte kao kralj, ručajte
kao princ i večerajte kao siromah.
Нема коментара:
Постави коментар