Vitamin K je poznat kao koagulacijski (K u nazivu), odnosno
antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi.
Nedostatak ovog vitamina može rezultovati raznim hemoragičnim
bolestima.
Hemijska struktura
Vitamin K se ubraja u liposolubilne vitamine. U prirodi se nalazi u dva oblika: kao K1 i kao K2, a sintetskim putem dobijeni su K3, K4 i K5. K1 unosimo u organizam putem hrane, dok K2 sintetišu bakterije iz grupe koli u tankom crevu.Grupa od nekoliko vitamina po svojoj su strukturi naftokinoni. Vitamini K1 (fitomenadion) i K2 (menakinon) su prirodnog porekla, a K3 (menadion) se dobija sintetski. Oni nisu rastvorljivi u vodi i pod uticajem svetlosti se raspadaju.
Nestabilan je u alkalijama i na svetlu. Apsorpciju vitamina
K pomaže neomicin, a odmažu mineralna ulja, X-zračenje, radijacija, užegla mast.
Neki antibiotici uništavaju crevne bakterije koje proizvode vitamin K.
Izvori
Zdrava odrasla osoba može dovoljno vitamina K uneti hranom ili sintezom menakinona (K2) pomoću bakterija u crevima. Prirodni izvori: kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, indijska lucerka (alfafa), paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, džigerica, biljna ulja, riblje ulje, mleko, sir, žumance, alge. Nalazi se u jetri, kravljem mleku, žumancetu i žitaricama.Uloga
Vitamin K je neophodan za pokretanje sinteze četiri najvažnija faktora koagulacije: protrombina, faktora VII, IX I X i čini značajan faktor za sprečavanje krvarenja. Neki proteini ,važni za normalan metabolizam kostiju, od kojih zavisi unos kalcijuma u kosti, takođe su zavisni od vitamina K.Dnevne potrebe
Dnevne količine vitamina K su jako male. Smatra se odgovarajućim ako odrasla osoba uzima oko 300 µg.Hipovitaminoza
Bakterije stalno sintetiše vitamin K u gastrointestinalnom traktu tako da manjak vitamina K nastaje retko samo zato što ga nema u hrani, osim kod novorođenčadi pre nego što se u njih razvije intestinalna bakterijska flora. Kod novorođenčadi postoji fiziološka hipovitaminoza pa se u porodilištima daje K1 neposredno posle porođaja.
Međutim, do manjka vitamina K često dolazi usled slabe
apsorpcije masti iz gastrointestinalnog trakta, zbog toga što se vitamin K,
koji je liposolubilan, apsorbuje iz creva zajedno sa mastima.
Jedan od najčešćih uzroka manjka vitamina K u organizmu je
nesposobnost jetre da sekretuje žuč u gastrointestinalni trakt (što nastaje ili
zbog opstrukcije žučnih kanala ili zbog bolesti jetre), jer kod nedostatka žuči
nema adekvatne digestije i apsorpcije masti, pa se zato smanuje i apsorpcija vitamina
K. Zato se vitamin K daje injekcijom svim pacijentima sa bolesnom jetrom ili
začepljenim žučnim kanalima pre izvođenja ma koje hirurške operacije. Manjak
vitamina K se javlja i kod celijačne bolesti, kolitisa, tropskog sprua (osnovni poremećaj kod ovih bolesti je
poremećena apsorpcija masti)
U slučaju nedostatka vitamina K dolazi do pada protrombina u
krvi, a time poremećaja koagulacije i krvavljenja bilo spontanim ili kao
posledica povreda.
Нема коментара:
Постави коментар