Esencijalnim masnim kiselinama pripadaju kiseline sa više dvostrukih
veza. To su linolna i linolenska kiselina, a po nekim autorima i
arahidonska kiselina. Ove kiseline imaju vitaminsko dejstvo – vitamin
F.
Hemijska struktura
Vitamin F čine esencijalne polinezasićene masne kiseline:
-
Linolna kiselina
-
Linoleinska kiselina
-
Arahidonska kiselina
Rastvorljive su u mastima. Apsorpciju
pomažu vitamini A, C, D i E, fosfor, a odmažu radijacija i X-zraci. Da bi se
ove esencijalne masne kiseline sačuvale, potrebno je vršiti hladno ceđenje
ulja.
Izvor
Vitamin F se nalazi u biljnom
svetu kao sastavni deo ulja. Prirodni izvori su: pšenične klice, semenke od
lana, suncokreta, soje i kikirikija. Nalaze se i u pšenicnim klicama,
suncokretovom zrnu, suncokretovom ulju, puteru.
Uloga
Vitamin F je važan za pravilan
razvoj i rast organizma, a utiče i na oksidacione procese u toku metabolizma.
Služi i kao prekursor za sintezu prostaglandina. On pomaže sprečavanje
taloženja holesterola u arterijama, suzbija oboljenja srca i doprinosi zdravlju
kože i kose, smanjenju šećera u krvi, jača imunitet, utiče na pravilnu
raspodelu masti u unutrašnjim organima, reguliše oksidacione procese, podržava
normalne žlezdane aktivnosti, stvaranje zglobne tečnosti, smanjenje holesterola
i dr.
Dnevne potrebe
Preporučena doza: 10-20 g/dan, što odgovara 2.5 supene
kašike suncokretovog ulja hladno ceđenog ili 12 kašičica semenki suncokreta.
Hipovitaminoza
Organizam čoveka nije u stanju da sintetiše ovaj vitamin ali je kompleks
rasprostranjen u prirodi, pa se deficiti retko javljaju kod čoveka. Kod
deficita razvija se poremećaj odbrambenog sistema i nastaje smanjena otpornost
na virusne i bakterijske infekcije. Znaci hipovitaminoze su akne, perut, suva
kosa, slabi nokti, dijareja (proliv).
Нема коментара:
Постави коментар