Naresci u bodybuildingu
U skupini mesnih proizvoda naresci su još uvijek popularni, imaju ulogu
u mnogim dijetama i ishrani radi povećanja mase. Samo ne onu ulogu,
koju bi trebali.
Pečena pileća prsa
U
najboljem slučaju znamo, da je kod povećanja mase kao i kod dijete
potreban visoki unos proteina. To uglavnom riješavamo s nemasnim mesom i
ribom, i djelomično s dopunskim proizvodima.
Ali se ovdje mogu umiješati dva faktora: mnogi ne shvaćaju u potpunosti, što je zapravo meso. Kao drugo; ne vole se odreći „ finih” njami-njami zalogaja,
na koje su navikli još u djetinjstvu, koji su lako dostupni, i mogu se
bez kuhanja i pečenja konzumirati, pa su mišljenja da meso mogu sa
šunkom i ostalim narescima zamijeniti. Jer je pureća šunka od purećeg
mesa? Pa naravno, a zlatni valjušci od zlata!
Zanemarimo
kompletne idiote, koji razmišljaju o liniji hrenovki-parizera. Vidio
sam već bezbroj genija, koji su dijetu radili sa hrenovkama, jer su
mislili da su od mesa. Ne moramo biti veliki umovi, da bi znali: da ta
vrsta proizvoda nije poznata baš po kvaliteti prehrambene vrijednosti.
Za tu vrstu informacija dovoljan je svakodnevni folklor, koji se obično
bavi širenjem gluposti, ali pošto u to svatko vjeruje i slijedi, baš bi
zbog toga trebali znati. Pogoto, što je u ovom slučaju to slučajno
točno.
File kvalitetnije tunjevine, no kupi takvo nešto, ako možeš!
Šunka međutim može nas prevariti: po izgledu kao da
je od mesa, i oni koji su dosegli ovaj visoki stupanj civiliziranosti,
da i pročitaju ono što se nalazi na pakiranju, mogu vidjeti navedeno da
je stvarno.
Doista
je tako – gotovo. Sirovina ovih proizvoda mesne industrije lako može
biti čisto meso i nema toliko umljevenih tvari, kao što je u parizeru
ili u ostalim narescima miješanog tipa. Ali tijekom industrijske prerade
ne preostaje puno od svježeg mesa: prelazi preko raznih tipova
usoljavanja, termičke i druge prerade u interesu toga da bi imao
odgovarajući okus, boju i teksturu, da bi dobivena masa i količina
narasla na profitabilne dimenzije sa dodavanjem vode.
Tako je navedeni proteinski sadržaj načelno istinit:
samo potječe od jednog izvora loše kvalitete, koji je previše prerađen,
koji je prepun soli, a sa svježim mesom ima toliko veze koliko veze ima
živ čovjek sa mumijom.
Očito je ovo važan faktor, gledajući kvalitetu namirnice, ali pogledajmo praktičnu stranu: njihovu cijenu.
Ovdje
se isto tako ne bih srozao na razinu glupana, koji bi sa tri šnite
šunke riješavali unos proteina. Jako dobro znamo, kolika je naša potreba
proteina, koliki dio od toga moramo pokriti s mesom – većina toga bi
ipak trebala biti iz skupine mesa/ribe.
To je narezak
Nije
teško izračunati, ako netko potrebuje pola kile mesa dnevno, pametnije
je to namiriti od svježe piletine, koja košta 30 i nešto kuna po
kilogramu, nego dati blizu 10 kuna za 10 deka krepane šunke, koja skoro
dva i pol puta više košta, uz to je još i pravi drek. (Tiho bih vam
šapnuo: postoji i kvalitetna šunka, u visini od 250 kn/kg.) Naravno
lakše je papati gotove nareske i sanjariti da je to dovoljno. Ali od
tolike količine ne trebate ni trenirati, dovoljno je gledati snimke
treninga iz fotelje.
Steak it izi!
Za što su naresci dobri?
U pogledu hranjive vrijednosti za ništa.
Na nareske ne možete temeljiti unos proteina: ne vrijedi ih niti uračunati.
Možete ih upotrijebiti: da bi začinili jelo
s njima. Na primjer možete ih dodati usitnjeno u nemasni sir, napraviti
sendvič od integralnog kruha itd. Uz pretpostavku da u tom obroku
postoji pravi izvor proteina.
Normalni izvori proteina: pileća prsa, pureća prsa, nemasna govedina, riba, bjelanjak.
I na kraju nemasni svježi kravlji sir ili sir. Nije na odmet ovo zapamtiti.
Нема коментара:
Постави коментар