субота, 15. новембар 2014.

Trening sa temperaturom, dobra ili loša ideja?

Verovatno ste od nekoliko drugara ili poznanika čuli da je najbolji lek za sve (osim rakije naravno) da se "dobro iznojiš". Međutim, da li je ova tvrdnja zapravo istinita?
Kod povišene telesne temperature se nikako ne sme telo dodatno zagrevati zbog mogućih loših posledica na organe zbog još više temperature. Znači nikako ne smete da vežbate sa temperaturom jer će takav trening negativno uticati na vašu formu i, što je još važnije, na vaše zdravlje. Imunitet je oslabljen 20 sati nakon jakog treninga čime će bakterijsko ili virusno oboljenje koje je uzrok temperature napredovati više nego što bi to bilo u slučaju da ste se odmarali. Takođe, telo kod oporavka od infekcije treba nužno potrebne nutriente koje trošite pri treniranju.

Nemojte biti zabrinuti da će forma da vam oslabi, to se događa kada mirujete duže od 10 dana, a treniranje sa temperaturom vas može sprečiti u treningu i dve nedelje. Treningu se možete vratiti nakon što se ceo dan osećate dobro. Ovde je bitno da vam naglasimo još jednu stvar. Nemojte odmah da pokušavate  da nadoknadite sve što ste propustili jer je vaš imunitet još uvek slab, nakon 2-3 treninga nižeg intenziteta možete početi sa normalnim treningom.

 UTICAJ TRENINGA NA IMUNITET
Znate za podatak da je vežbanje zdravo jer ste otporniji na bolesti. Šta kažu istraživanja? Da li trening stvarno podiže imunitet i štiti vas od bolesti?

Istraživanje iz 2007. godine (L. Spence i sur.) u kojem se uzorak sastojao od profesionalnih atletičara, rekreativaca i osoba koje praktikuju sedilački način života. Istraživanje je trajalo šest meseci. Kada su počeli znakovi prehlade analizirani su uzorci iz kojih se utvrđivalo da li se radi o virusnom ili bakterijskom oboljenju. Došli su do zaključka da je učestalost virusnih i bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva kod profesionalnih sportista i osoba koje sede mnogo viša nego kod rekreativaca.

Trening kojeg intenziteta podiže imunitet?

Čini se da je bolje biti rekreativac nego profesionalni sportista što se tiče uticaja na imunitet. Pregledom nekih drugih istraživanja naiđeno je na podatak da lagani trening ili nedovoljan broj treninga ne utiču na podizanje imuniteta. Gde je onda tačno granica?

Prema istraživanjima rizika od infekcija gornjih disajnih puteva raste kada se prelazi 32 do 35 kilometara nedeljno ili kada trenirate više od 12 sati u toku sedmice.

Dakle, u svemu bi trebalo da imate meru i da izaberete trening koji vas ne iscrpljuje previše, a ni premalo.

Нема коментара:

Постави коментар