среда, 8. октобар 2014.

5 načina da postanete jači, ali ne i veći

Verovali ili ne, ne žele svi da budu što veći.
 Razmišljajte o gimnastičarima ili MMA borcima, recimo, atletama koji koriste svoje težinu svog tela kao primarni alat za trening. Njima je potrebna snaga, ali dodatno nabacivanje mase može više da im šteti nego što može da im koristi. Ono što bi trebalo da razmotrite je činjenica da snaga nije samo vlasništvo mišića, već i nervnog sistema.

Vaše telo povećava svoju snagu ukoliko vi pod A) morate da uključite više mišićnih vlakana određene grupe mišića i pod B) i da povećavate broj neurona koji će biti aktivirani tokom treninga.

PODIŽITE TEŠKO
Ukoliko dižete velika opterećenja više od 90% 1RM povećaće vašu snagu tako što će uključivati vaše "motorne jedinice". Mišićna vlakna koja su povezana sa ovim jedinicam imaju najveći potencijal za povećanje snage. I ako je opterećenje veliko, trebalo bi da pravite što brže pokrete.
DODAJTE EKSPLOZIVNOST
Eksplozivna i brza podizanja su odličan način da povećate svoje ubrzanje, ali i snagu. Opterećenje bi trebalo da bude na nivou 60% 1RM, a pokreti bi trebalo da budu što brži. Očigledne eksplozivne vežbe koje vam padaju na pamet, logičnim razmišljanjem, su olimpijska dizanja. Međutim, vežbe za medicinkom kao i girja zamah takođe mogu da upadnu u ovu kategoriju.

RADITE PLIOMETRIJU
Poznatiji i kao skok treninzi, pliometrijske vežbe uključuju dosta komplikovanih vežbi. Ono što je još bitno da znate ova vrsta treninga će vam i te kako povećati fleksibilnost, a iz te fleksibilnosti može i hoće vremenom da proizađe i dodatna snaga.

SPRINT I DRILOVI
Nište ne povećava brzinu pri trčanju, ali i brzinu reakcije na terenu kao sam sprint. Radeći sprintove u intervalima ili sprit uz brdo, ili specijalni niz vežbi koji će testirati vašu izdržljivost, probudićete uspavanu zver u sebi.

ODMARAJTE VIŠE
Kada bodibilderi treniraju za rast mišića, preporučuje se kratak odmor između serija, od 30-60 sekundi. Ali kada trenirate za snagu, povećajte pauzu na 2 do 5 minuta, zavisno od vežbe.

Нема коментара:

Постави коментар