петак, 19. децембар 2014.

PRINCIP PROGRAMA FEET FREE

Program Fett-Frei zasniva se na mišljenju da nije važno koliko kilograma pokazuje vaša vaga, već kakvog su kvaliteta vaši kilogrami. To u praksi znači da muškarac visok 185cm, težak 100kg nije debeo ako je to pre svega mišićna masa, a da pri tom žena, koja ima “normalnu” težinu može da izgleda debelo, ako ima malo mišićne mase, a mnogo masnog tkiva, ili naravno savršeno, ako je obrnuto.

Program FETT-FREI nije dijeta u pravom smislu te reči, to je put vraćanja pravilnoj ishrani, kao jedinom mogućem načinu u borbi s viškom kilograma. FETT-FREI je individualni program. Veoma je efikasan, jer prema Vašim parametrima izračunava optimalnu restrikciju, koju Vaš organizam neće “zapamtiti“ i s kojom će se jo-jo efekat maksimalno izbeći.
Pri tom, zahvaljujući pravlnoj ishrani, telo neće izgubiti mišićnu masu, već praktično samo salo!

Šta je uopšte normalna težina?

Zvanično priznata mera za debljinu je danas BMI (Body Mass Index). BMI je broj koji se već decenijama zvanično u medicini koristi kao mera za odredjivanje kategorije debljine. Danas se smatra da je normalana vrednost BMI izmedju 18.5 i 24.9, mada je ta mera pre dvadeset godina bila znatno manja, izmedju 18 i 22.

Merenje težine na kućnoj vagi:

BMI= Težina (kg) /visina² (m²)
Na primer:
Muškarac: tezak 80kg, visok 185cm
BMI = 80kg/(1.85m x 1,85m) = 23.4
Žena: teška 65kg, visoka 170cm
BMI = 65kg/ (1.70m x 1.70m) = 22.5



BMI je mera koja, koja može da pokaže u kojoj smo kategoriji .
Ali BMI ništa ne govori o našem izgledu!
Ako pogledamo sliku, videćemo da osoba levo i osoba desno imaju istu težinu i istu visinu, što znači imaju i isti BMI, a da pri tom izgledaju potpuno različito.
Dakle, s estetske  tačke gledišta BMI nam ne daje nikakav podatak.


Merenje obima struka i bokova  (Hip/Waist ration)

Merenje obima struka i bokova je izuzetno važno, jer to je najjednostavniji pokazatelj  raspodele masnog tkiva u telu i definiše konstituciju tela. Odnos obima struka / obimu kukova daje koeficijent, koji kog muškaraca treba da bude manji od 1,0 a kod žena manji od 0,85. Naslage masnog tkiva u centralnom delu tela, što je najčešći slučaj kod muškaraca predstavljaju sa medicinske tačke gledista, izuzetno visok rizik za  sva kardiovaskularna i mnoga druga oboljenja.

 kruška tip – više masnog tkiva na kukovima i bedrima 
jabuka tip – više masnog tkiva u predelu stomaka 


Merenje BIA metodom    (Bio-Impedanz analyse)

Moderene nutricionisticke metode danas ne opisuju izgled vašeg tela i stanje vašeg zdravlja na osnovu prostog merenja telesne težine, već analiziraju strukturu i sastav telesnih tkiva. Promene telesne težine mogu biti kako vode u telu, tako i promene masnog tkiva i mišićne mase. Jedna od danas najzastupljenijih metoda u praksi za odredjivanje procenta masnog tkiva u telu je BIA metoda.
Postupak je krajnje jednostavan, bezbolan i potpuno bezbedan. Koristi se već godinama u kliničkoj medicini u raznim oblastima: endokrinologiji (metabolički sindrom, diabetes), nutricionizmu, gerijatriji, sportskoj medicini i dr. BIA merenje u roku od 5min daje kompletnu sliku strukture Vašeg tela, tj. količinu vode, mišićne mase, masnog tkiva, a ono što je  najvaznije govori i o kvalitetu vaših ćelija – da li se ćelije dobro hrane!

Bio-Impedanz analyse koristi električna svojstva ljudskog tela. Propuštanjem blage niskofrekventne struje kroz telo meri se otpor koji telo pruža. Različita tkiva i ćelije propuštaju struju različito pružajući shodno tome i različit otpor u telu. Da bi se otpor celog tela izmerio, stavljaju se merne elektrode na šake i stopala. Masno tkivo i kosti u našem telu praktično ne sadrže vodu i zato veoma sporo provode struju. Mišićna masa u telu sadrži mnogo vode (75% mišića je voda) i provodi struju daleko brže, što i stvara glavni otpor tela,  koji se meri BIA metodom. Uz pomoc Software Body Comp.  kompjuterski se preračunava količina vode, količina mišićne mase, kao i procenat masnog tkiva u telu. Podaci se zatim interpretiraju dajući mogućnost praćenja i poredjenja rezultata tokom čitavog programa, nakon odredjenih intervencija (npr. kako promene u ishrani menjaju procenat masti u telu).

Нема коментара:

Постави коментар