петак, 12. децембар 2014.

Obroci po satnici za vitkost

Dijeta: Obroci po satnici za vitkost

Kod sve popularnije hrono ishrane veoma je bitno koje namirnice se i kada jedu. Da li će se hrana pretvoriti u salo ili energiju, zavisi od toga kada smo je konzumirali
GOJENJE ne zavisi samo od onoga šta jedemo, već i od toga kada jedemo, osnovni je princip hrono ishrane. Ključ mršavljenja po ovoj ishrani leži u pažljivom kombinovanju određenih vrsta namirnica kao i po vremenu tokom dana kada ćemo ih unositi.

Prema tvrdnjama dr Alena Delabosa, autora hrono ishrane, u zavisnosti od doba dana kad unosimo hranu, ona se drugačije razgrađuje u telu. Da li će se hrana pretvoriti u salo ili energiju, zavisi prvenstveno od toga kada smo je konzumirali. Ako pravilno rasporedimo obroke, kalorije će se „pametno“ trošiti, a mi ćemo topiti kilograme.
Jelovnik hrono dijete se sastoji od tri glavna obroka - doručka, ručka i večere, i popodnevne užine. Između nije dozvoljeno grickanje, čak ni voće.
Optimalan razmak između obroka je tri do četiri sata, a dobro je što nema brojanja kalorija, niti ograničavanja količine. Dovoljno je da prestanete da jedete kada ste siti.

KAKO RASPOREDITI OBROKE

DORUČAK DO 9 SATI

Prvi vrhunac lučenja kortizola je dva sata posle buđenja. Insulin se podiže i tad je najbolje jesti složene ugljene hidrate (integralne žitarice) i namirnice životinjskog porekla, jer naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine. Doručak nikako ne sme da se preskače, poželjno je čak da bude obilan.
Jedite tostirani crni hleb, šunku, sireve, proju, pite, picu, kiselo mleko, puter, jaja. Sve je dopušteno osim šećera i voća, jer se suviše brzo razgrađuju.

RUČAK IZMEĐU 13 I 14 ČASOVA

Četiri sata posle doručka je drugi kortizolski vrhunac, u to vreme se luče enzimi koji prerađuju proteine. Ručak treba da se bazira na namirnicama bogatim proteinima: juneće šnicle, ćuretina, piletina, riba, jaja. Uz ovakva jela može se jesti povrće, najbolje bareno ili kao sveža salata. Dva puta nedeljno može se kao ručak uzeti obrok sa ugljenim hidratima, ali u tom slučaju treba izbaciti proteine.

I MLEKO ZABRANJENO VEOMA malo namirnica je zabranjeno u ovoj dijeti. Osim grickalica, gaziranih i zaslađenih pića, margarina i ostalih namirnica koje su bogate transmastima, na crnoj listi su kravlje mleko (teško se vari) i jogurti. Ostali mlečni proizvodi su dozvoljeni, a posebno se preporučuje kiselo mleko. Ovakav način ishrane dozvoljava da se povremeno pojede kolač ili slatkiš po izboru, ali pod uslovom da se pojede u pravo vreme.
UŽINA IZMEĐU 16 I 18 ČASOVA

Treći vrhunac lučenja kortizola je tada dosta slabiji, nivo insulina je nizak, a glukoza se pretvara u glikogen, koji će telo iskoristiti kao energiju i neće ga pretvoriti u masne naslage. Zato za užinu smete da pojedete parče kolača, 30 g crne čokolade, med, voće (sa niskim glikemijskim indeksom) ili namirnice bogate biljnim mastima - orasi, puter od kikirikija, masline.

VEČERA - NAJMANJE 2 SATA PRE SPAVANJA

Naše telo u večernjim satima gotovo da više ne luči nikakve enzime, pa zbog toga večera treba da bude što je moguće laganija. Treba jesti hranu koja će zasititi, a nije bogata mastima i ugljenim hidratima. Riba i nemasna salata su najbolji izbor. Paradajz, crvene paprike i pečurke su takođe dozvoljene, ali ne i grašak i skrobno povrće.

PRIMER JELOVNIKA

DORUČAK - 2 kuvana jajeta, prepečen tost sa 1/2 kašičice putera, 30 g sira po izboru.
Ako osetite glad, 2 sata posle doručka možete da popijete čašu ceđenog soka od pomorandže
RUČAK - proteinska opcija: 200 g pečene posne govedine, 60 g kuvanog graška, porcija sveže salate, šolja čaja po izboru
RUČAK - ugljenohidratna opcija: 200 g kuvane testenine prelivene paradajz sosom, zelena salata začinjena sa malo limunovog soka (izabrati jednu od dve ponuđene opcije).
UŽINA - 30 g čokolade ili parče kolača ili nekog drugog slatkiša, ili voće.
VEČERA - 200 g morske ribe pečene u foliji, mešana salata (zelena salata, paradajz, paprike)

PREDNOSTI HRONO DIJETE

Jelovnik u ovoj dijeti je zdrav i nutritivno bogat. Iako zahteva malo planiranja, u ovoj dijeti nema gladovanja, kao ni jo-jo efekta, koji prati većinu dijeta. Dosta osoba koje su se pridržavale ovakve ishrane regulisalo je šećer u krvi, nivo holesterola i triglicerida.

Нема коментара:

Постави коментар