уторак, 17. новембар 2015.

3 razloga da prestanete da izbegavate kardio

Zaboravite tvrdnje da kardio "ubija" mišiće – on može biti upravo ono što vam je potrebno za transformaciju

EFIKASNO SRCE JE SNAŽNIJE SRCE

HIIT treninzi su sjajan način da sagorite mnogo kalorija u odnosu na stabilni kardio trening, ali ovi kratki intenzivni treninzi neće nužno da istreniraju vaš kardiovaskularni sistem na način koji želimo.

Jedna od najvažnijih adaptacija čestih aerobnih vežbi jeste udarni volumen, koji je definisan time koliko krvi se gura iz leve komore tokom kardiovaskularnih aktivnosti. Ukoliko vaše srce može da isporuči više krvi manjim radom,imate ozbiljnu prednost i možete da je dobijete iz stabilnog kardio treninga.



U cilju poboljšanja udarnog volumena, leva komora mora da raste kako bi više krvi moglo da se popuni i nakon toga ispumpava. Dugi, spori napadi poput trčanja ili korišćenje stepenica mogu pomoći.

Stabilni kardio trening može da se izvede u aerobnoj zoni, gde možete lako da trčite i pričate u isto vreme. Za većinu ljudi, to znači da su im srčani otkucaji između 120-150 otkucaja u minutu.

Zapamtite da je aerobna zona slatko mesto za poboljšanje vašeg kardiovaskularnog sistema, koji može da potpomogne izgradnju boljih i većih mišića.

KARDIO JE DOBAR ZA VAŠE KRVNE SUDOVE

Ako želite zdravo i funkcionalno srce, kardio može da vam pomogne da dodate više kapilara mišićnom tkivu i time poboljšate rad krvnih sudova.



Ovo je veoma važno iz dva razloga:

Vaše mišićno tkivo će dobiti sposobnost da radi na višem nivou, zahvaljujući kiseoniku i nutrijentima koje će moći da prima u većoj količini
Mišićno tkivo će biti sposobno da se oporavi mnogo brže, zato što će biti u stanju da očisti metabolite i otpadne produkte mnogo brže
VIŠE KARDIO TRENINGA POMOĆI ĆE VAM U SVEKUPNOM UČINKU

Ako želite da podižete više iz benča ili da radite duže i veće serije, morate da izgradite kapacitet odnosno sposobnost da izvedete više vežbi u datom vremenskom periodu. To je krucijalno ukoliko želite da izgradite veće mišiće, snagu, jer mogućnost da radite 8 kvalitetnih serija čučnjeva umesto dosadašnjih 6 može da znači dodatnih 1.000 kalorija koje možete da sagorite.

Koji je najbolji način da izgradite opštu fizičku sposobnost i zauzvrat uopštenu fizičku pripremljenost dizača tegova? Stabilni kardio trening!



Jednostavno rečeno, dizač tegova koji ima bolju fizičku pripremljenost ima više potencijala da uradit više produktivnih treninga i češće u toku godine. Nakon 3 do 4 godine neprestanog kardio treninga, osetiće se velika razlika između dizača koji je razvio svoju opštu fizičku pripremljenost i onoga ko nije.

Нема коментара:

Постави коментар